Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ (Π.Ε.Α.)

Το Π.Ε.Α. (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Αναβάθμισης) είναι ένα επίσημο έγγραφο, που εκδίδεται ηλεκτρονικά από την υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ την ΕΥΠΕΝ. Σε αυτό καταγράφεται η Ενεργειακή Κατάξη σε κατηγορίες, από την Α+ εως την Η, κάθε τύπου κτιρίου. Στο Π.Ε.Α. επισημαίνονται και οι ανάλογες συστάσεις, για την αναβάθμιση της Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου ή διαμερίσματος, δηλαδή την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας και τη μείωση της εκπομπής καυσαερίων.

Από τις 01/01/2012 είναι υποχρεωτική η έκδοση του Π.Ε.Α. για τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Για κάθε αγορά, πώληση και μεταβίβαση (εκτος των γονικών παροχών) κτιρίου όπως μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, ή τμημάτων κτιρίου όπως διαμερίσματα, καταστάματα, γραφεια.
  • Για κάθε νέα εκμίσθωση κτιρίου όπως μονοκατοικιες, πολυκατοικίες, εξοχικές κατοικίες, καταστήματα, γραφεία ή τμημάτων κτιρίου όπως διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία.
  • Για κάθε δημιουργία εμπράγματος δικαιώματος.

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ Η ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (Π.Ε.Α.)

 

Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) απαιτείται, για όλα τα κτίρια (κατοικιών, εξοχικών κατοικιών, πολυκατοικιών, γραφείων, καταστημάτων), ή τμήματα κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα) των οποίων η επιφάνεια είναι άνω των 50τ.μ. σύμφωνα με την Οικοδομική Άδεια. Στην επιφάνεια προσμετρώνται και τα τ.μ. κάθε νομιμοποιημένου τμήματος (Ημιυπαίθριοι, Αυθαίρετα).

Εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.), κάθε κτίριο ή τμήμα κτιρίου του οποίου η επιφάνεια είναι μικρότερη των 50τ.μ. Κτίρια Βιομηχανίας, Βιοτεχνίας, Εργαστήρια, Αποθήκες, Σταθμοί αυτοκινήτων, Βενζινάδικα, Υπόγειοι βοηθητικοί χώροι ανάλογα την περίπτωση.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ Π.Ε.Α.

Ο ιδιοκτήτης δηλώνει τα προσωπικά του στοιχεία και παρέχει κάθε πληροφορία που χαρακτηριζουν το υπό μελέτη κτίριο, στον επιλεγμένο Ενεργειακό Επιθεωρητή Μηχανικό. Ο ιδιοκτήτης προσκομίζει, στον Ενεργειακό Επιθεωρητη τα Αρχιτεκτονικά και Μηχανολογικά σχέδια, καθώς και τη μελετη Θερμομόνωσης της Οικοδομικής Άδειας του κτιριου.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής έχει την υποχρέωση να ελέγξει επί τόπου το κτίριο και να κάνει τις ανάλογες διαπιστώσεις και μετρήσεις, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να του διασφαλίζει την πρόσβαση στο κτίριο.

Ο Ενεργειακός Επιθεωρητής μετά την Ενεργειακή Μελέτη, αποστέλει ηλεκτρονικά, μέσω συγκεκριμένης φόρμας εισαγωγής δεδομένων, τα στοιχεία του κτιρίου στην ΕΥΠΕΝ του ΥΠΕΚΑ και εκδιδεται το ανάλογο Π.Ε.Α., το οποίο παραδίδει στον ιδιοκτήτη.

Η ισχύς του Π.Ε.Α. είναι 10 χρονια.

Προσοχή, σε περίπτωση αλλαγών στην κατασκευή των κτιρίων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια μελέτης της Οικοδομικής Αδειας, απαιτείται αποτύπωση και σχεδίαση του κτιρίου
με τις αλλαγές και στην ενεργειακή μελέτη χρησιμοποιούνται και αναφέρονται τα πραγματικά δομικά στοιχεία του κτιρίου.

 

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Π.Ε.Α.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

1. Πολυκατοικίες 1,0€/τ.μ. ελάχιστη δαπάνη
200,0€

2. Διαμέρισμα 2,0€/τ.μ. ελάχιστη δαπάνη
150,0€

3. Μονοκατοικία 1,5€/τ.μ. ελάχιστη δαπάνη
200,0€

ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ (γραφεία, καταστήματα κ.λ.π.)

1. Για επιφάνειες μικρότερες των 1000τ.μ.
2,5€/τ.μ ελάχιστη δαπάνη 300,0€

2. Για επιφάνειες μεγαλύτερες των 1000τ.μ.
2,5€/τ.μ τα πρώτα 1000τ.μ. και 1,5€/τ.μ. για τα υπολοιπα.

Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.

ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ Π.Ε.Α. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 


Αρχιτεκτoνικό γραφείο Θανάση Κρυώνη - Βασ. Γεωργίου Β' 30, 11635 Αθήνα. 
© 2012 arxitek.gr - info@arxitek.gr - 210 7517553
 
Κατασκευή και υποστήριξη: Option Computers - email: info@optionco.gr