Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ


ΑΠΟ 01/02/2021 ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΕΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ. ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 54 ΤΟΥ Ν. 4495/017

 

Είναι μια Ηλεκτρονικη βαση δεδομενων που θα ενσωματωνει όλα τα απαραιτητα δικαιολογητικα,που θα υποδηλωνουν την πραγματικη κατασταση του κτιριου, από την αρχικη Οικοδομικη Αδεια κατασκευης του μεχρι σημερα, δηλαδη θα παρακολουθει ολη την εξελιξη του κτιριου με τις αδειοδοτησεις του και θα απτυπωνει την τωρινη του κατασταση.

 

Θα περιλαμβανει σχεδια μελετες και στοιχεια.

 

Δηλαδη το πιστοποιητικο περιλαμβανει τη συνοψη ολων των στοιχειων στο αποσπασμα της Ηλεκτρονικης ταυτοτητας και βεβαιωνει ότι δικαιολογητικα και σχεδια, μελετες υπαρχουν και είναι καταχωρισμενα στη βαση δεδομενων.Περιλαμβανει τις αναγκαιες βεβαιωσεις μηχανικου ότι στο κτιριο δεν υπαρχουν αυθαιρεσιες η αυτές εχουν εχουν τακτοποιηθει.

 

ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΟΣΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

 

Μονο με την αποκτηση του Πιστοποιητικου Ηλεκτρονικης Ταυτοτητας, θεωρειται ολοκληρωμενη η διαδικασια.

 

 

ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

 

Κατηγορία 2η

 

Οι ιδιοκτητες ολων των ακινητων, όπως αδομητα οικοπεδα, κτιρια με Συσταση Οριζοντιου Ιδιοκτησιας η χωρις με καθερη ιδιοκτησια η χωρις, διαμερισματα, κατοικιες ,γραφεια,καταστηματα, που προκειται να μεταβιβαστουν.Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.Για αυτά τα κτίρια η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου ύστερα από οποιαδήποτε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησης στο κτίριο / οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή. Αυτό διασφαλίζει τη συνεχή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

 

Η και Μισθωσεις εφοσον υπαρχουν αυθαιρετες κατασκευες.

 

Εκδοση Οικοδομικων Αδειων αποκαταστασης, επεκτασης συντηρησης Αλλαγη χρησης.

 

Χρηματοδοτησεις για την αναβαθμιση των κτιριων από το προγραμμα <Εξοικονομω, Αυτονομω>.

 

Η κατασκευη της Ηλεκτονικης ταυτοτητας εχει ως αποτελεσμα, ότι δυο εντυπα θα αντικαταστησουν στιβες εγγραφων που χρειαζονται για τισμεταβιβασεις ακινητων. Θα θωρακιζεται η ιδιοκτησια των πολιτων καθως θα είναι καταγεγραμμενες ολες οι τυχον μεταβολες του ακινητου.Με αυτό το τροπο επιτυγχανεται η διαφανεια στις δικαιοπραξιες. Αλλα και σε περιπτωση Εθνικων καταστροφων, θα είναι ευκολη και αμεση η ανευρεση στοιχειων για τον ελεγχο του κτιριου, από στοιχεια διασκορπισμενα σε διαφορες υπηρεσιες και φακελλους.

 

Ολες οι βεβαιώσεις μηχανικού του ν.4495 με ημερομηνία αυτοψίας έως και 31.1.2021 δύνανται να χρησιμοποιηθούν μέχρι τη λήξη ισχύος τους, χωρίς υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων Ταυτότητας Κτιρίου / Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Υπενθυμίζεται ότι για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1 έως 4 η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης το ποσοστό αυξάνεται.

 

 

ΠΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ.

 

Κατηγορία 1η

 

– Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών

 

– Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ

 

– Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων

 

– Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ.

 

– Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

 

– Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία

 

– Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

 

Σημείωση: Για τα προαναφερόμενα κτίρια της 1ης Κατηγορίας υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώριση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

 

Εάν στο ακίνητο υφίστανται αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις της περίπτωσης ζ’ της παρ. 2 του άρθρου 82 του ν. 4495/2017, το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας αναφέρει σαφώς την περαίωση της δήλωσης. Εφόσον δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4014/2011, του ν. 4178/2013 ή του ν. 4495/2017, καθώς και στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 106, της παρ. 6 του άρθρου 116 και της παρ. 5 του άρθρου 117 του ν. σ4495/2017, το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας περιέχει ρητή αναφορά για την εξόφληση ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου, καθώς και για την ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα όλων των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά τις διατάξεις των ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017, για τις οποίες γίνεται ειδική μνεία σε κάθε δικαιοπραξία. Από τα ανωτέρω δικαιολογητικά εξαιρούνται αυτά που αφορούν στο στατικό έλεγχο των παραβάσεων, τα οποία υποβάλλονται στην προθεσμία του άρθρου 99 του ν. 4495/2017.

 


ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

1.ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

 

Αποδεικνυει την καταχωρηση των στοιχειων που απαιτωνται για την Ηλεκτρονικη ταυτοτητα στο σχετικο Ηλεκτρονικο μητρωο.

 

1. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

 

Περιλαμβανει όλα τα στοιχεια της ιστοριας της κατασκευης του κτιριου. Οικοδομιες Αδειες σχεδια (κατοψεων -οψεων -τομων -στατικων). Εισάγονται επιφάνειες (τ.μ.) κλειστών χώρων κύριας και βοηθητικής χρήσης, ημιυπαιθρίων χώρων, pilotis, χώρων θέσεων στάθμευσης (κλειστών, στεγασμένων, υπαίθριων), κολυμβητικών δεξαμενών (εσωτερικών ή ασκεπών) και λοιπών κατασκευών [π.χ. τυχόν εγκαταστάσεων στον ακάλυπτο χώρο ή το δώμα (κεραία κινητής τηλεφωνίας, Φ/Β, κ.λπ.)]. γγ) τα σχέδια που συνοδεύουν τις πράξεις του Πίνακα της ανωτέρω περίπτωσης ηη και αποτυπώνουν την ιδιοκτησία, ήτοι κατόψεις των ορόφων που καταλαμβάνει, χαρακτηριστικές τομές και όψεις, καθώς και τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Σε περίπτωση που η υφιστάμενη κατάσταση δεν προκύπτει από τα σχέδια που συνοδεύουν τις εκδοθείσες πράξεις, εκπονούνται και υποβάλλονται νέα σχέδια αποτύπωσης κατόψεων αρχιτεκτονικών,

 

δ) το ΔΕ.ΔΟ.Τ.Α., την Τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή/και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τον ν. 4178/2013 και τον ν. 4495/2017,

 

το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

 

το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

 

τον πίνακα χιλιοστών, εφόσον η Ταυτότητα Ιδιοκτησίας αφορά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία ή κοινόχρηστους χώρους,

 

τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υφίσταται.

 


ΠΟΙΟΙ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

 

Οι εξουσιοδοτημενοι μηχανικοι, μετα από αναθεση από τον ιδιοκτητη.

 

Σε κάθε οικοπεδο/γηπεδο, αντιστοιχει μια καταχωρηση. Σε περιπτωση υπαρξης συστασης καθετου ιδιοκτησιας, μπορει να γινει ξεχωριστη καταχωρηση για κάθε τμημα του οικοπεδου/γηπεδου που αποτελει καθετη ιδιοκτησια. Εφοσον εχει συσταθει Οριζοντια ιδιοκτησια επι καθετου, γινεται υποχρεωτικα ξεχωριστη καταχωρηση οικοπεδου/γηπεδου για κάθε καθετη ιδιοκτησια

 

Πρωτα καταχωρειται το Οικοπεδο ανεξαρτητα υπαρξης και αριθμου κτισματων σε αυτό. Το ακινητο θα εντοπισθει στο χαρτη και ο μηχανικος θα καταχωρησει τα βασικα του στοιχεια.

 

Μετα θα καταχωρηθουν όλα τα κτιρια που υπαρχουν σε αυτό ειτε προκειται για ολοκληρο κτιριο ειτε για κάθε Οριζοντια διηρημενη ιδιοκτησια εάν υπαρχει Συσταση Οριζοντιου Ιδιοκτησιας, θα κατατεθουν, ξεχωριστη καταχωρηση γινεται για το συνολο των κοινοχρηστων χωρων, Οικοδομικες Αδειες, σχεδια, που τη συνοδευουν, Πιστοποιητικο ελεγχου κατασκευης, ΠΕΑ, Δηλωσεις υπαγωγης στους Νομους των αυθαιρετων, αποτυπωση της πραγματικης καταστασης σημερα, Δελτιο δομικης τρωτοτητας η και μελετες στατικης επαρκειας, Πινακας χιλιοστων, μελετη κατανομης κεντρικης θερμανσης.

 

Σε περιπτωση που διαπιστωθει ότι εχουν δηλωθει ψευδη στοιχεια, η νομοθεσια προβλεπει τοσο ποινικες κθρωσεις οσο και προστιμα, το υψος των οποιων κυμαινεται από 2000-20000 ευρω.

 

Η ηλεκτρονικη βαση δεδομενων ης Ηλεκτρονικης Ταυτοτητας κτηριων θα συνδεεται με εκεινη του κτηματολογιου, της ΔΕΗ, τηε Γενικης Γραμματειας Πληροφορακων συστηματων, και με το περιουσιολογιο. Ετσι θα υπαρχει δυνατοτητα διασταυρωσης στοιχειων που θα μπορουν να εντοπιζονται πιθανες αυθαιρεσιες.

 

 

ΤΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ

 

1.ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

2.ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΘΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

3.ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΟΨΕΙΣ ΤΟΜΕΣ, ΟΨΕΙΣ, ΣΤΑΤΙΚΑ

4.ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

5.ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΩΣΗΣ (ΠΕΑ)

6.ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

7.ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ

8.Ε9

9.ΜΕΛΕΤΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ

10.ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

11.ΔΕΛΤΙΟ ΔΟΜΙΚΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ Η ΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


 


Αρχιτεκτoνικό γραφείο Θανάση Κρυώνη - Βασ. Γεωργίου Β' 30, 11635 Αθήνα. 
© 2012 arxitek.gr - info@arxitek.gr - 210 7517553
 
Κατασκευή και υποστήριξη: Option Computers - email: info@optionco.gr