Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ Ν.4178/013


Ο Ν. 4178/2013 Δημοσιευθηκε με το ΦΕΚ 174Δ και ιχυει από 08-08-2013 Η ισχυς του είναι 18 μηνες δηλαδη ληγει το Φεββρουαριο του 2015

Αφορα την Νομιμοποιηση αυθαιρετων κτιριων η κτισματων, Εντος και Εκτος σχεδιου πολεως τα οποια κατασκευαστηκαν η αλλαξαν τη χρηση τους εως τις 28/07/2011.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Ο νεος Νομος, αντικαθιστα ουσιαστικα το ν. 4014/011 που κριθηκε αντισυνταγματικος από το Συμβουλιο της Επικρατειας και καταργηθηκε.

Μια καλη και συμμαντικη ευκαιρια για τους ιδιοκτητες να τακτοποιησουν τα αυθαιρετα τους δεδομενου ότι οι οικονομικες διευκολυνσεις είναι μεγαλες.

Σε κτιρια με μικρες αυθαιρεσιες και αναλογα με τη χρονολογια αποπερατωσης των αυθαιρετων κατασκευων ο Ν. 4178/013 δινει τη δυνατοτητα της εξαιρεσης από κατεδαφιση αλλα και τη νομιμοποιηση. Σε κτιρια με μαγαλες αυθαιρεσες η πληρως αυθαιρετα ισχυει η αναστολη από την κατεδαφιση για 30 χρονια αλλα δυνεται η δυνατοτητα με προυποθεσεις να νομιμοποιηθουν.

Από την δημοσιευση του και την εναρξη ισχυς του ολες οι μεταβιβασεις αλλα και κάθε δικαιοπραξια θα συνοδευεται από ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ η οποια κατοπιν ελεγχου νομιμοτητας στο ακινητο θα βεβαιωνει ότι δεν υπαρχουν αυθαιρεσιες η αν υπαρχουν εχουν ενταχθει στις ρυθμισεις του Ν. 4178/2013. Ετσι θα επιτρεπεται στους ιδοκτητες του ακινητου την οποιαδηποτε Δικαιοπραξια.

Ο νεος Νομος παρεχει πολλες οικονομικες διευκολυνσεις στους ιδιοκτητες Αυθαιρετων αλλα και διαφοροποιησεις από το Ν.4014 δεδομενου ότι σε πολλες περιπτωσεις δεν αναστελλει αλλα Νομιμοποιει αυθαιρετες κατασκευες. Για 30 χρονια τακτοποιουνται όλα τα αυθαιρετα σε περιοχες εντος και εκτος σχεδιου πολεως, εντος οριων οικισμων, καθως και στις περιπτωσεις που το αυθαιρετο κτισμα ανεξαρτητου της θεσεως του, αποτελει κυρια και μοναδικη κατοικια και αναστελλεται κάθε επιβολη κυρωσης.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Η ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ

 

  • Να υποστει καταγγελια στον αρμοδιο φορεα, από φυσικα η νομικα προσωπα. Τοτε μετα από αυτοψια του αρμοδιου φορεα, θα του επιβληθει προστιμο ανεγερσης και άλλο ετησιο προστιμο διατηρησης του κτισματος, το προστιμο ανεγερσης ο ιδιοκτητης υποχρεουται να το εξοφλησει εστω και αν κατεδαφισει το αυθαιρετο, αν δεν ενταχθει στη ρυθμιση για την Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.
  • Δεν θα μπορεσει με την κειμενη Νομοθεσια να κανει την οποιασδηποτε μορφης μεταβιβαση του κτιριου, η να συνταξει εμπραγματο δικαιομα, αν δεν ενταχθει στη ρυθμιση για την Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.
  • Δεν θα μπορεσει να καταθεσει ενοικιαστηριο συμβολαιο στην εφορια, αν δεν ενταχθει στη ρυθμιση για την Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.

Δεν θα μπορεσει να το τροποποιησει, επισκευασει η επεκτεινει νομιμως, το αυθαιρετο κτιριο, αν δεν ενταχθει στη ρυθμιση για την Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.

Δεν θα μπορεσει να παρει κανενος τυπου Δανειο (επισκευαστικο η Ενεργειακης αναβαθμισης), που αφορα το αυθαιρετο κτιριο, αν δεν ενταχθει στη ρυθμιση για την Νομιμοποιηση Αυθαιρετων.

Βαριές ποινές και πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Με ειδική διάταξη στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και ετήσια πρόστιμα διατήρησης σε ποσοστό 5% της αξίας του αυθαιρέτου. Ο εντοπισμός των αυθαιρέτων θα γίνεται από τους τακτικούς ελέγχους των ελεγκτών δόμησης. Επίσης από την υπηρεσία ελέγχου και κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που θα χρησιμοποιεί πλέον και δορυφορικές αποτυπώσεις του δομημένου περιβάλλοντος. Ο εντοπισμός του αυθαιρέτου θα είναι αναπόφευκτος με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτηρίου, που θα είναι υποχρεωτική για όλες τις δικαιοπραξίες επί του ακινήτου και θα εκδίδεται με ευθύνη μηχανικού.

Εξαιρωνται από τις παραπανω περιληψεις των διαταξεων, τα αυθαιρετα, των οποιων η κατεδαφιση εχει ανασταλει συμφωνα με τις διαταξεις των αρθρων 15,16,17,20 και 21 του Ν. 1337/1983 και περατωθει η διαδικασια διατηρησης τους, και αυτων που εχουν ρυθμιστει με το Ν.3843/2010 και το Ν.4014/011 αν και για να είναι απολυτα κατοχυρωμενος και θωρακισμενος ο ιδιοκτητης αυθαιρετου ο οποιος εχει κανει ρυθμιση με το Ν. 4014, δεδομενου ότι αυτος ο Νομος εχει καταργηθει από το Συμβουλιο της Επικρατειας σαν Αντισυνταγματικος, οφεικει να ενταχθει και στο νέο Ν 4178/2013.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ Ν.4178/013

 


Αρχιτεκτoνικό γραφείο Θανάση Κρυώνη - Βασ. Γεωργίου Β' 30, 11635 Αθήνα. 
© 2012 arxitek.gr - info@arxitek.gr - 210 7517553
 
Κατασκευή και υποστήριξη: Option Computers - email: info@optionco.gr