Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

 

ΤΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ- ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΝΟΜΟΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΟ 08/08/2013 ΕΩΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ 2015

 

Ο Ιδιοκτητης του αυθαιρετου κτιριου η κτισματος , η ο εξουσιοδοτημενος Μηχανικος του, υποβαλλει ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ.

 1. Αιτηση
 2. Υπευθυνη Δηλωση του Ν. 1599/86 με τα στοιχεια του Ιδιοκτητη και την περιγραφη του Αυθαιρετου κτισματος (εις διπλουν).

Στην δηλωση επισυναπτονται, Τεχνικη Εκθεση Μηχανικου, ο οποιος διευκρινιζει το ειδος της αυθαιρεσιας, περιγραφει τον τροπο κατασκευης του αυθαιρετου, την κατασταση του φεροντα οργανισμου κ.λ.π., φωτογραφιες του αυθαιρετου, Τοπογραφικα διαγραμματα, ΠΡΟΣΟΧΗ: ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ, ΤΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ (ΕΓΣΑ΄87) και λοιπα αρχιτεκτονικα σχεδια, Αποσπασμα ρυμοτομικου η χαρτη γης, δηλωση μηχανικου για την Δομικη Τρωτοτητα του κτιριου, Διαγραμμα καλυψης, μονο για τα οικοδομησιμα οικοπεδα.

 1. Παραβολο υψους 500 Ευρω για ΚΑΘΕ αυθαιρετο κτισμα.                                                      Το παραβολο θεωρειται προκαταβολη στο προστιμο και συμψηφιζεται, για κανενα λογο δεν επιστρεφεται.
 2. Εντυπο υπολογισμου του ειδικου προστιμου της δηλουμενης κατασκευης.

Για περισσοτερες διευκρινιστικες απαντησεις επικοινωνηστε μαζι μας.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

 1. Πολλαπλασιαζονται τα τετραγωνικα μετρα της αυθαιρετης υπερβασης Χ15% και εστω ότι υπαρχει ένα αποτελεσμα Α.
 2. Ξαναπολλαπλασιαζεται το αποτελεσμα Α Χ την τιμη Ζωνης της περιοχης, εστω ότι το νέο αποτελεσμα είναι Β.
 3. Το αποτελεσμα Β πολλαπλασιαζεται με τον αναλογο συντελεστη Υπερβασης (βλεπε παρακατω: ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ) και εξαγεται το χρηματικο συνολο του προστιμου. 


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ KAI YΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ

 

 

1

2

3

4


5

Τα αυθαιρετα εντασονται στο Ν. 4178/2013 συμφωνα με την ημερομηνια κατασκευης τους , αλλα και το μεγεθος των αυθαιρεσιων.

Αυθαιρετα που κατασκευασθηκαν πριν την 09/06/1975 εξαιρουνται μονιμα της κατεδαφισης και νομιμοποιουνται με την πληρωμη 500€.

Αυθαιρετα που ολοκληρωθηκε η κατασκευη τους πριν την 01/01/1983 εξαιρουνται οριστικα της κατεδαφισης με την καταβολη του παραβολου και την εξοφληση του προκυπτοντος προστιμου το οποιο υπολογιζεται αναλυτικα.

Με το ν. 4178/2013 ο τροπος υπολογισμου του προστιμου κατηγοριοποιειται συμφωνα με την χρονολογια αποπερατωσης του αυθαιρετου κτισματος, αλλα και συμφωνα με το μεγεθος των αυθαιρεσιων σε ένα κτιριο.

Ρυθμιζονται οριστικα και εξαιρουνται της κατεδαφισης, παραβασεις σε κτιρια με Οικοδομικη Αδεια και θεωρουνται μικρες παραβασεις όπως π.χ. Περγκολες, μπαρμπεκιου (ψησταριες), διαχωρηστικα χωρων με ξηρα δομηση και άλλες μικρες παραβασεις, οι οποιες όμως δε μεταβαλουν τον Ογκο του κτιριου και την επιφανεια του. Το προστιμογιαυτες τις παραβασεις είναι 500€.

Ρυθμιζονται οριστικα και εξαιρουνται της κατεδαφισης, Πολεοδομικες παραβασεις σε κτιρια με Οικοδομικη Αδεια και θεωρουνται μεσαιες παραβασεις αυτές που δεν ξεπερνουν το 40% της Δομησης και το 20% του υψους που οριζονται με την Οικοδομικη Αδεια στην κατηγορια αυτή υπαγονταο π.χ. οι Ημιυπαιθριοι, το Προστιμο Υπολογιζεται αναλυτικα και εξαρταται από το μεγεθος της Αυθαιρεσιας και τη χρονολγια αποπερατωσης. Για την ολοκληρωση της Διαδικασιας η δηλωση πρεπει να ενταχθει στην Ηλεκτρονικη Ταυτοτητα του κτιριου.

Ρυθμιζονται όλα τα Αυθαιρετα Κτιρια και κατασκευες χωρις Οικοδομικη Αδεια, αλλα και αυτά που διαθετουν, με μεγαλες αυθαιρεσιες και υπερβασεις της Οικοδομικης Αδειας, όπως μεγαλυτερη του 40% της προβλεπομενης από την Οικοδομικη Αδεια Δομησης και καλυψης. Για τις παραπανω αυθαιρεσιες τα κτιρια η κτισματα εξαιρουνται και αναστελονται τα επιβληθεντα προστιμα για 30 χρονια. Το καστος αυτό μπορει να αλλαξει αν η περιοχη στην οποια εχει κατασκευαστει το αυθαιρετο κτισμα μπει σε σχεδιο και αν ο ιδιοκτητης αγορασει συντελεστη Δομησης. Για αυτή την κατηγορια θα υπαρξει περαιτερω ελεγχος εντος επταετιας από τους αρμοδιους ελεκτες δομησης.

ΠΑΡΑΒΟΛΑ

500€ για κάθε αυθαιρετη κατασκευη/χρηση μεχρι 50τ.μ. για την κυρια και μοναδικη κατοικια και μεχρι 100τ.μ. για δευτερευουσα κατοικια.

1000€ για κάθε αυθαιρετη κατασκευη/χρηση ανω των 50τ.μ. και μεχρι 100τ.μ. για την κυρια και μοναδικη κατοικια και απο 100τ.μ. μεχρι 200τ.μ. για δευτερευουσα κατοικια.

2000€ για κάθε αυθαιρετη κατασκευη/χρηση ανω των 200τ.μ. και μεχρι 1000τ.μ.

4000€ για κάθε αυθαιρετη κατασκευη/χρηση ανω των 1000τ.μ. και μεχρι 2000τ.μ.

8000€ για κάθε αυθαιρετη κατασκευη/χρηση ανω των 2000τ.μ. και μεχρι 5000τ.μ.

ΤΑΠΑΡΑΒΟΛΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

 

Το προστιμο μπορει να εξοφληθει εφαπαξ με Εκπτωση 20%

Σ2 102 μηνιαιες δοσεις η 17 εξαμηνιαιες από την ημερομηνια δημοσιευσης του Νομου. Αν η υπαγωγη στο Νομο γινει το πρωτο εξαμηνο από τη δημοσιευση του.

Σε 84 μηνιαιες δοσεις η σε 14 εξαμηνιαιες από την ημερομηνια δημοσιευσης του Νομου. Αν η υπαγωγη στο Νομο γινει το δευτερο εξαμηνο από τη δημοσιευση του.

Σε 60 μηνιαιες δοσεις η σε 10 εξαμηνιαιες από την ημερομηνια δημοσιευσης του Νομου. Αν η υπαγωγη στο Νομο γινει το τριτοεξαμηνο από τη δημοσιευση του.

Ελαχιστη μηνιαια δοση είναι 50€ και ελαχιστη εξαμηνιαια τα 300€

Οι δοσεις πρεπει να εξοφλουνται εντος του εξαμηνου που αναλογουν.

ΕΚΠΤΩΣΙΣ

85% εκπτωση για ατομα με 80% και ανω αναπηρια, 80% για ατομα με 67% και ανω αναπηρια και με ατομικο εισοδημα εως 18.000 και 24.000€ Οικογενειακο εισοδημα.

80% εκπτωση για παλινοστουντες Ομογενεις.

70% για τριτεκτους καο μονογονεικες οικογενειες με ατομικο εισοδημα εως 25.000€ και 40.000€ οικογενειακο εισοδημα.

30% εκπτωση για μακροχρονια ανεργους.

80% εκπτωση για την κυρια και 50% για την δευτερευουσα κατοικια για τους πολυτεκνους.

Εως και 50% του προστιμου θα μπορουν να πληρωνουν ιδιοκτητες αυθαιρετων οι οποιοι θα συμψηφισουν το ποσο του προστιμου με δαπανες εργασιας ενεργειακης αναβαθμισης η στατικης ενισχυσης του κτιριου.

20% εκπτωση του προστιμου που η ολοκληρωση της κατασκευης του εγινε από 01/01/1983 μεχρι την 01/01/2003

Για περισσοτερες πληροφοριες επικοινωνηστε μαζι μας.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ:

 • ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ, ΚΑΤΑΘΕΣΗ KAI ΤΗΝ ΔΙΑΙΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΕΙΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΔΕΙΑ, ΣΕ ΕΝΤΟΣ Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
 • ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
 • ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ.
 • ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕς ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.
 • ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΔΟΜΙΚΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ.
 • ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ, ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.
 • ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η/Μ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ.
 • ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.
 • ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΑΙΩΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΟΥ.

ΑΜΟΙΒΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Κατοπιν ιδιωτικης συμφωνιας.


ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

 

 


Αρχιτεκτoνικό γραφείο Θανάση Κρυώνη - Βασ. Γεωργίου Β' 30, 11635 Αθήνα. 
© 2012 arxitek.gr - info@arxitek.gr - 210 7517553
 
Κατασκευή και υποστήριξη: Option Computers - email: info@optionco.gr